Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗΣ: OTHERKIN

Τα otherkin http://en.wikipedia.org/wiki/Otherkin είναι άνθρωποι αλλά όχι ακριβώς, όπως υποστηρίζουν είναι ταυτόχρονα πολύ δυνατά μαγικά πλάσματα, δράκοι, ξωτικά, βαμπίρ, λύκοι, και οποιοσδήποτε συνδυασμός των παραπάνω από άλλη διάσταση που ενσαρκώθηκαν στη Γη για να τη θεραπεύσουν και να την προστατέψουν από τους Συνήθειους, όλους τους υπόλοιπους δηλαδή που έχουν ολόκληρο το σετ τους από χρωμοσώματα. Σχεδόν πάντα τα συναντάμε στο φυσικό τους περιβάλλον, το devianart http://kanishtaanaijuuk.deviantart.com/ όπου δίνουν τη μάχη για τη διάσωση του Πλανήτη όχι με το ξίφος και τη φωτιά αλλά με κάτι ακόμα πιο δυνατό, την Τέχνη την οποία δημιούργησε η κορασίδα της φωτογραφίας.


Εδώ στα αριστερά έχουμε ένα λύκο που στέκεται στα δύο πόδια. Η φέρελπις ζωγράφος είναι ίσως παλαιοντολόγος και ανακάλυψε το χαμένο εξελικτικό κρίκο ανάμεσα στο λύκο και τον Καραγκιόζη. Αυτό βέβαια είναι απίθανο καθώς το μυστηριώδες πλάσμα φαίνεται να έχει το μέγεθος του ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΙΑ και κρατάει τη Γη στα χέρια του. Η ύπαρξη αυτού του ευγενούς κτήνους είναι σχετικά αμφίβολη καθώς δεν είναι κάτι που θα μπορούσαν να παραβλέψουν τα σύγχρονα τηλεσκόπια της ΝΑΣΑ αλλά ποιος ξέρει, ίσως υπάρχει κάποια άλλη λογική εξήγηση.

Στα δεξιά έχουμε έναν λυπημένο λύκο. Γιατί είσαι λυπημένο κακόμοιρο λυκόπουλο; Μάλλον επειδή μοιάζει να περπατάει πάνω σε ΞΥΛΙΝΑ πόδια. Προσέξτε πώς στέκονται άψυχα και άκαμπτα καθώς περπατάει. Ίσως είναι ένας λύκος πειρατής, αλλά αν αυτό είναι αλήθεια, πού είναι ο παπαγάλος;


Εδώ δυστυχώς τα στάνταρ πέφτουν ακόμα πιο χαμηλά και η καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ΕΝΑ μόνο χρώμα. Το θέμα της φωτογραφίας είναι ένα μπλε κορίτσι το οποίο υποφέρει από μια φριχτή γενετική ανωμαλία που κάνει αυτιά λύκου να μεγαλώνουν εκεί που θα έπρεπε να βρίσκονται τα ημισφαίρια του εγκεφάλου της. Καταπιάνεται με διάφορες αθλοπαιδιές, μόνη της, καθώς κανένας δε θέλει να παίζει με ένα μεταλλαγμένο φρικιό που κλάνει μπλε γούνα.






Αυτό το έργο είναι φιλοτεχνημένο από ένα δρακοειδές otherkin. Οι Δράκοι είναι αρχαία και πανίσχυρα πλάσματα αλλά περιέργως το συγκεκριμένο δείγμα χρησιμοποιεί μόλις ΤΡΙΑ χρώματα σε ολόκληρη τη ζωγραφιά, με μια λεπτή δόση αυτοσαρκασμού όλα τα χρώματα είναι σκιες του καφέ, καφέ όπως τα σκατά, σκατά όπως είναι αυτή η ζωγραφιά.











Μία πραγματική πανδαισία χρωμάτων, μια εξτραβαγκάνζα Τέχνης και αυτισμού.

Σε ακόμα μία από τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες η καλλιτέχνιδα χρησιμοποιεί το πιο αρχαίο και μυστικιστικό όπλο της παράδοσης των Λυκόδρακων, το photoshop, το οποίο ειρωνικά είναι σχεδιασμένο και φτιαγμένο από ανθρώπους.

Ένα τεράστιο περιστέρι προσπαθεί να ζευγαρώσει μαζί της στο background ενώ αυτή κρατά με στωική απάθεια στα χέρια της δύο πόκεμον, το ένα είναι του νερού και το άλλο εμφανώς της φωτιάς. Μέχρι εδώ όλα καλά. Το Μεγάλο Γινγκ Γιανγκ όμως φαίνεται ότι έχει οργιστεί και είναι έτοιμο να της συνθλίψει το κρανίο γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν αυτιά λύκου και το Γινγκ Γιανγκ σκοπεύει να επαναφέρει την ισορροπία του Σύμπαντος.